یک کارشناس انرژی گفت: بهینه سازی وسایل گازسوز مزیت های زیادی برای کشور دارد. از طریق صرفه جویی ای که اتفاق می افتد، می توانیم ضمن رفع ناترازی گاز به افزایش 20 درصدی صادرات بپردازیم که ارزآوری بالایی برایمان خواهد داشت. یکی از اقدامات جدی تعویض بخاری های فرسوده با هرمتیک است.

راهکار مهم در کاهش اتلاف گاز در بخش خانگی معادل 100 میلیون مترمکعب در روز

بررسی ها نشان می دهد که میزان مصرف گاز خانگی در ایران نسبت به سرانه ی مصرف در دنیا بسیار بالاتر است. کارشناسان دلایل مختلفی از جمله ارزان بودن انرژی در ایران، عدم آموزش به خانواده ها در مورد نحوه ی صحیح مصرف گاز، بهینه نبودن تجهیزات گاز سوز و موارد دیگر را در این موضوع موثر می دانند.

کارشناسان اعتقاد دارند، صدمه ی قطعی گاز در زمستان به صنایع بسیار جدی است. شرکت ها برنامه ریزی هایشان را بر مبنای 330 روز کار طی یک سال انجام می دهند و قطعی گاز ضربات جبران ناپذیری به آن ها وارد می کند.

برخی کارخانجات مثل سیمان اصلاً تعطیلی پذیر نیستند و وقتی کوره هایشان یخ بزند، دیگر نمی توانند ادامه ی کار بدهند. در این شرایط هزینه ی اضافی ای بر شرکت ها تحمیل می شود تا بتوانند سوخت مایع را علاوه بر گاز مصرف کنند.

متوسط راندمان بخاری های سنتی در کشور  60 درصد است

رساندن گاز به کارخانجات و صنایع در ما ه های سرد سال از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل نیاز است به مدیریت مصرف گاز بپردازیم. موضوع مهم این است که ما در بخش تولید گاز در کشور کمبود نداریم و عرضه در حد زیاد انجام می شود اما نسبت به کشورهای دیگر هدررفت انرژی بالایی داریم. بسیاری از کارشناسان راهکار اساسی را در بهینه سازی وسایل گازسوز در کشور می بینند که باید با جدیت و به سرعت اجرایی شود.

 مرتضی صبوری فرد، کارشناس انرژی با اشاره به این موضوع که بهینه سازی وسایل گازسوز از اهمیت بالایی برخوردار است، در گفت و گو با خبرنگار قدس تصریح کرد: بر اساس آمار شرکت ملی گاز، بیش از 20 میلیون بخاری گازسوز در کشور وجود دارد. متوسط راندمان بخاری های سنتی در کشور ما حدود 60 درصد است که رقم پایینی محسوب می شود.

نظارتی بر تولید بخاری های گازسوز بهینه وجود ندارد

وی ادامه داد: متاسفانه حساسیتی در زمینه ی میزان مصرف گاز توسط وسایل گازسوز در کشور شاهد نیستیم و نظارتی بر تولید بخاری های گازسوز بهینه وجود ندارد. در حالی که صرفه جویی در بحث گاز می تواند به اقتصاد کشور کمک فراوانی کند و ما را از چالش های مدیریتی در سطوح کلان مصون بدارد.

این کارشناس انرژی توضیح داد: از نظر من، بسیار اهمیت دارد که نهادهای دولتی و متولی به موضوع تولید وسایل گازسوز بهینه ورود کنند و با تعریف استانداردها و نظارت در این زمینه به بهبود شرایط کمک کنند.

وی ادامه داد: در برنامه هفتم مصوب شده است که سالانه 5 میلیون بخاری گازسوز را بهینه کنیم. این رقم بسیار پایین است. کشوری که با ناترازی جدی بنزین مواجه است و صنایعش از این موضوع به شدت متضرر می شوند، نیاز دارد که سیاست های عاجلی را در زمینه ی اصلاح کیفیت وسایل گازسوز به اجرا بگذارد.

نقص  در میزان مصرف و راندمان وسایل گازسوز کشور

این کارشناس انرژی توضیح داد: وسایل گازسوزی که در کشور مورد استفاده قرار می دهیم به لحاظ راندمان حرارت دهی و میزان مصرف دچار نقص هستند و این مشکلات باید رفع شود. علاوه بر این، وسایل گازسوز غیربهینه مشکلات زیست محیطی و سلامتی نیز برایمان به وجود می آورند.

صبوری فرد گفت: نیاز به سیاست های جدی و فعال در حوزه ی بهینه سازی وسایل گازسوز در کشور داریم. این موضوع نباید به صورت موقتی در فصل زمستان پیگیری شود. دولت باید در تمام طول سال به این مباحث مهم ورود جدی داشته باشد.

وی ادامه داد: بازدهی تجهیزات صنایع گازبر نیز بسیار پایین است. ایجاد مشوق هایی برای صنایع در راستای بهینه سازی تجهیزات شان، استفاده از توان دانش بنیان ها و تشدید نظارت ها در این زمینه می تواند کارساز باشد.

افزایش 20 درصدی صادرات با صرفه جویی و رفع ناترازی گاز 

این کارشناس انرژی توضیح داد: بهینه سازی وسایل گازسوز مزیت های زیادی برای کشور دارد. از طریق صرفه جویی ای که اتفاق می افتد، می توانیم ضمن رفع ناترازی گاز به افزایش 20 درصدی صادرات بپردازیم که ارزآوری بالایی برایمان خواهد داشت. یکی از اقدامات جدی در زمینه حل معضل ناترازی گاز بخش صنعتی، تعویض بخاری های فرسوده با بخاری های پربازده هرمتیک است که می تواند تا روزانه 100 میلیون مترمکعب کاهش مصرف گاز را به همراه داشته باشد و در اوج ناترازی، صنایع دارای گاز شوند.

صبوری فرد در پایان پیشنهاد کرد: خوب است که هم اندیشی ای در حوزه ی بهینه سازی وسایل گازسوز در کشور داشته باشیم. در این راستا، می توانیم از صاحب نظران دعوت کنیم که مقالات خود را در این زمینه ارائه دهند و راهکارهای علمی برای حل مشکل مطرح شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.